国家公务员网 地方站:
您的当前位置:广西公务员考试网 >> 广西公务员考试 >> 公务员

2022年中国银保监会招考职位专业科目笔试考试大纲

发布:2021-10-15 10:21:32    来源:广西公务员考试网 字号: | | 我要提问我要提问
      2022年中国银保监会招考职位专业科目笔试试大纲已公布全国共招31242人报名时间:2021年10月15日8:00至10月24日18:00期间登录考录专题网站进行报名并提交报考申请,每次只能选报1个职位。公共科目笔试时间为:2021年11月28日。专业科目笔试时间为:2021年11月27日下午,笔试在全国各直辖市、省会城市、自治区首府和个别较大城市设置考点。笔试包括公共科目和专业科目,公共科目包括行政职业能力测验和申论两科,本次招考不指定考试辅导用书,不举办也不委托任何机构举办考试辅导培训班。需要复习《行政职业能力测验》和《申论》的考生可参考2022年国家公务员考试教程广西公务员考试网现将公告有关内容发布如下:

2022年中国银保监会招考职位专业科目笔试考试大纲

  一、职位类别
 
  根据考录工作安排,2022年度中国银保监会招考职位全部列为特殊专业职位。报考中国银保监会的考生须按照“银保监财经类、银保监财会类、银保监法律类、银保监计算机类、银保监综合类”五类职位报考。请考生务必牢记自己所报考职位的类别,在答题卡“职位类别”一栏正确选择填涂,并按照相应类别答题。
 
  二、试题题型和试卷装订
 
  “银保监财经类、银保监财会类、银保监法律类、银保监计算机类、银保监综合类”五类职位笔试试卷全部为客观题(单项选择题或多项选择题)。考生须在答题卡中填涂答题,在试卷中答题视为无效。五类试卷按序排列,合订成一本,请考生务必按照自己报考职位类别选择正确的部分试题作答,考试时间120分钟。
 
  三、分值比例
 
  专业笔试满分100分,其中:经济金融基础知识占比10%,专业知识占比80%,英语占比10%。
 
  四、考试内容
 
  考生应掌握经济金融基础知识,及所报考职位类别重点测查的专业知识,并具备良好的知识运用能力。
 
  (一)银保监财经类考试侧重考察与银行保险监管相关的经济金融知识,包括宏观经济学、微观经济学、货币银行学、商业银行业务与经营知识、金融监管理论与实践、国际金融学、保险学等;
 
  (二)银保监财会类考试侧重考察与银行保险监管相关的财务管理及会计核算等知识,包括会计基础知识、会计准则及其实务应用、财务管理及管理会计相关知识、审计相关知识等;
 
  (三)银保监法律类考试侧重考察与银行保险监管相关的法律知识,包括法学基本理论、宪法、行政法、民商法、经济法、刑法、国际法等;
 
  (四)银保监计算机类考试侧重考察信息技术理论与实务,包括信息系统架构、软件工程与项目管理、数据库与数据挖掘分析、网络技术及应用、信息安全及信息科技风险管理等;
 
  (五)银保监综合类考试侧重考察与银行保险监管相关的经济金融知识和统计学、管理学、语言文学等学科知识。
 
  五、试题题型(以银保监财经类试题为例,其他类别试卷题型结构相同)
 
  (一)经济金融基础知识单项选择题:每题0.5分,共20题,计10分。在每题给出的四个选项中,只有一项是符合题目要求的。
 
  1.一般用来衡量通货膨胀的物价指数是()。
 
  A.消费物价指数     B.生产物价指数
 
  C.GDP平均指数     D.交易价格指数
 
  答:(A)
 
  (二)银保监财经类专业单项选择题:每题1分,共60题,计60分。在每题给出的四个选项中,只有一项是符合题目要求的。
 
  1.根据凯恩斯主义的经济周期理论,经济之所以会发生周期性波动,是因为()。
 
  A.外部因素的变动    B.乘数作用
 
  C.加速数作用          D.乘数和加速数交织作用
 
  答:(D)
 
  (三)银保监财经类专业多项选择题:每题1分,共20题,计20分。下面各题,每题至少有两个正确答案,少选、多选或错选均不得分。
 
  1.按照通货膨胀的表现形式不同,可区分为()。
 
  A.公开型通货膨胀 B.隐蔽型通货膨胀
 
  C.抑制型通货膨胀 D.温和型通货膨胀
 
  答:(ABC)
 
  (四)英语阅读理解题:每小题0.5分,共20题,计10分。阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。
 
  (一)
 
  There is much discussion today about whether economic growth is desirable. At an earlier period, our desire for material wealth may have been justified. Now, however, this desire for more than we need is causing serious problems. Even though we have good intentions, we may be producing too much, too fast.
 
  Those who criticize economic growth argue that we must slow down. They believe that the society is approaching certain limits on growth. These include the fixed supply of natural resources, the possible negative effects of industry on the natural environment, and the continuing increase in the world’s population. As the society reaches these limits, economic growth can no longer continue, and the quality of life may decline.
 
  People who want more economic growth, on the other hand, argue that even at present growth rate there are still many poor people in the world. These proponents of economic growth believe that only more growth can create the capital needed to improve the quality of life in the world. Furthermore, they argue that only continued growth can provide the financial resources required to protect our natural surroundings from industrialization.
 
  This debate over the desirability of continued economic growth is of vital importance to business and industry. If those who argue against economic growth are correct, the problems they mention cannot be ignored. To find a solution, economists and business community must pay attention to these problems and continue discussing them with one another.
 
  1.According to those who criticize economic growth, which of the following is NOT the reason that might cause economic growth to slow down?
 
  A.Our natural surroundings are in danger of being destroyed by industry.
 
  B.The fixed supply of natural resources marks a point beyond which growth cannot
 
  continue.
 
  C.The world’s population is ever increasing.
 
  D.More efforts are made to improve the quality of our life.
 
  答:(D)
 
  2.Those who want more economic growth believe that continued economic growth_________.
 
  A.is essential to the well-being of the society as a whole
 
  B.can provide the solution to all of our social problems today
 
  C.can never protect our environment from being polluted by industry
 
  D.can provide us with more natural resources for industrialization
 
  答:(A)
 
  3.The underlined word “proponents” most probably mean_________.
 
  A.arguments in support of something
 
  B.disagreements on something
 
  C.people who argue for something
 
  D.people who argue against something
 
  答:(C)
 
  4.The passage is mainly about_________.
 
  A.the contradiction between economists and business community
 
  B.the present debate on economic growth
 
  C.the advantages and disadvantages of economic growth
 
  D.the importance of the debate on economic growth
 
  答:(B)
 
  5.We may infer from the passage that_________.
 
  A.the author describes the case as it is
 
  B.the author is for economic growth
 
  C.the author is against continued economic growth
 
  D.the author is not worried about the problems caused by economic growth
 
  答:(A)
 
  文章来源:http://bm.scs.gov.cn/pp/gkweb/core/web/ui/business/article/articledetail.html?ArticleId=8a81f6d07c74c460017c7f57d45004a1&id=0000000062b7b2b60162bccd55ec0006&eid=0000000062b7b2b60162bccdd5860007

  相关链接2022年国家公务员考试招录公告

\
 
国考上岸,选择正确的教材是关键

2022年国家公务员考试教程(点击订购)全面上线
 
为助力广大考生一次成“公”

  现在购买2022年国家公务员考试教程+提分手册的考生,福利来了!

有买就送价值360元的配套资料,数量有限,赠完为止!

下面动图.gif

\

配套公务员考试教材5本,提优精简30%复习内容,全面淬炼考生的题感和解题速度,提高考生40%复习效率
 
\

配套还有快速提分手册1本,让你快速掌握出题规律,提炼解题技巧,强化提升10%的解题时间
以20天快速提分为目标,为考生在考场争取时间,助力快速“拿分”。

\
 
 
  赠送200+课时培训课程
 
  赠送20000题在线刷题
 
  赠送200多套真题在线模考
 
  赠送PK互动练习
 
  赠送考前冲刺模拟卷电子版
 
  2015年国家公务员考试通用教材立即购买

点击分享此信息:
没有了   |   下一篇 »
相关文章相关文章
RSS Tags
返回网页顶部
CopyRight 2021 http://www.gxgwyw.org/ All Rights Reserved 苏ICP备15022290号-10
(任何引用或转载本站内容及样式须注明版权)XML